pondelok 16. septembra 2019

Kúpiť Relé | Modesto



najrozšírenejšie Elektromagnetické  Relé sa skladá z cievky, kotvy a prepínacieho kontaktu. Cievka umiestnená v relé sa po pripojení napájania správa podobne ako elektromagnet. Akonáhle je dosiahnuté ovládacie napätie cievky, pritiahne cievka kotvu spojenú s kontaktom a relé prepne svoj výstupný kontakt.



Kontakt relé môže byť buď spínací NO (normal open), alebo rozpínací NC (normal closed).
Obvykle sú na výstupe relé k dispozícii oba typy kontaktov. V prípade, že sa jedná o viacpólové relé, počet prepínacích kontaktov sa bude rovnať počtu pólov relé.


Spínací kontakt NO - kontakt je zopnutý, teda obvod prepúšťa napájanie, keď je relé aktívne. Je privedené ovládacie napätie na cievku relé. To znamená, že kontakt sa rozopne (rozpojí) keď je relé bez napájania

Rozpínací kontakt NC -  kontakt je zopnutý, teda obvod prepúšťa napájanie, keď je relé neaktívne. Relé je teda bez napájania. To znamená, že kontakt sa rozopne (rozpojí) keď je na cievku relátka privedené ovládacie napätie.


Princíp spínania relé môže byť aj na základe tepla (tepelné relé), prípadne svetla (relé ovládané fotónkou).

V prípade elektromagnetického relé rozlišujeme relé podľa napájacieho prúdu a to buď jednosmerné relé, striedavé relé prípadne univerzálne.

Každé relé má svoju životnosť a udáva sa počtom cyklov, to jest počet prepnutí. Štandardne je to hodnota okolo 107 cyklov.V porovnaní s polovodičovými relé, je cyklov výrazne menej. Je to práve mechanickým pohybom kotvy relé.

Elektromagnetické relé sa vyrábajú od miniatúrnych napríklad pre umiestnenie do plošných spojov, po relé s päticou ktorú je zvyčajne možné uchytiť na DIN lištu v skrini rozvádzača.

Elektromagnetické relé má štandardne spínací a výkonový obvod. Spínací obvod pre cievku a výkonový pre kontakty. Pre kontakt je vždy uvedený maximálny spínací prúd. Je vhodné vždy vybrať relé s prúdovou rezervou.

Každé relé by malo mať uvedené minimálne spínacie napätie, napätie uvolnenia cievky a jej nominálny prúd.  Čas zopnutia kontaktu od privedenia spínacieho napätia na cievku a čas uvolnenia  kontaktu po odobratí spínacieho nap. cievky.

Existujú aj konkrétne typy relé, na špecifický účel.

Veľmi často používané sú časové relé. Takéto relé dokáže oneskoriť spustenie kontaktu, alebo oneskoriť odpad. Multifunkčné programovateľné je časové relé je možné veľmi ľahko nastaviť napríklad pomocou trimra. Tieto relé majú niekoľko funkcií ako napríklad symetrický a asymetrický taktovač a rôzne iné. Nastavuje sa ja časová základňa ako hodina, minúta, sekunda... Vďaka tomu je toto relé veľmi flexibilné pre mnoho účelov použitia.

Monitorovacie relé sú zase schopné strážiť rôzne veličiny siete. Bežný príklad je monitorovanie prepätia siete, sledovanie výpadku fáz, alebo prúdové preťaženie. Vďaka takémuto relé je možné chrániť zariadenia, alebo včas varovať technikov.


V priemysle sa hojne využívajú aj bezpečnostné relé. Zaisťujú spoľahlivú a okamžitú reakciu a odpojenie obvodu. Medzi takéto relé patrí napríklad central stopové relé, alebo obojručné relé. V rámci EÚ musia byť tieto relé certifikované pre danú kategóriu bezpečnosti.

Polovodičové relé sú založené na báze polovodiča. Relé teda pri zopnutí nevykonáva žiadny mechanický pohyb. Má omnoho rýchlejšie reakcie, je spoľahlivejšie nakoľko nedochádza k tzv. lepeniu kontaktu zvyškovým napätím, ako sa môže stať pri mechanickom relé. Jeho životnosť je taktiež vyššia. Má však vyššiu spotrebu elektriny. modesto je miesto, kde môžete získať všetky potrebné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Learning of the Feature & The Concepts of the Time Delay Relay

Relays are instructed to trigger automotive devices and machines. We rely on relays to unlock a myriad of devices, m...